NATURVETENSKAP

Varning för Soja

2013-03-14 15:58 #0 av: JohannaEkroth

Hittade denna...

http://www.kostdemokrati.se/frank/2011/05/02/varning-for-soja-3/

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2013-03-14 22:52 #1 av: Aribigga

Hur är det då med alla djur som får sojabaserat foder?

Anmäl
2013-03-14 23:03 #2 av: JohannaEkroth

#1 Ja, det kan man fråga sig... Funderar

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2013-03-15 09:17 #3 av: Niklas

Om jag tolkar det rätt kan man inte säga att soja generellt är onyttigt. Ekologisk soja bör till exempel inte innehålla växtgifter och till exempel metionin finns i en del nötter. 

Som med allt annat när det gäller mat handlar det om att veta vad man äter. Det går så klart inte att leva på enbart soja, men ingen lever ju på enbart kött heller.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2013-03-15 10:21 #4 av: JohannaEkroth

Niklas, de som är mjölkproteinallergiker dricker och lagar mat i sojaprodukter. Det finns andra alternativ som havre och ris, men sojaprodukterna är godare, de är dessutom billigare.

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2013-03-16 22:12 #5 av: Aribigga

#4 Att de är godare är ju en smaksak Skämtar

Här är en annan artikel om soja: http://www.aftonbladet.se/debatt/article6699886.ab

Anmäl
2013-03-17 22:44 #6 av: LenaR

Det kostdemokratilänken säger om växtgifter vet jag ingenting om, men det som skrivs om fytoöstrogener stämmer inte, varken vad gäller fytoöstrogeners funktion i kroppen eller befolkningsstudier. Den som vill veta mer om fytoöstrogen och dess funktion i kroppen gör bäst i att googla vidare. Ett tips är att läsa om Jan-Åke Anderssons forskning på ämnet. Här finns lite om honom på ki.se för den som är intresserad!

Anmäl
2013-03-29 22:24 #7 av: dolfen

Finns det Krav-märkta sojaprodukter?

Vad kan man ersätta sojaprodukter med? (Närodlat!)

Anmäl
2013-03-30 13:04 #8 av: Niklas

#7: Det finns kravmärkta sojaprodukter.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2013-04-02 15:58 #9 av: LinaLj

Jag kan ha svårt att se att soja produkter kan ha allt för stor negativa effekter på hälsan. Tex har japaner väldigt mycket soja produkter i sin matlagning (och har haft det i hundratals år) och de är överlag väldigt friska. 

Anmäl
2013-04-02 16:16 #10 av: Geru

#9 Beror som sagt på var sojan kommer i från, och hur den odlas.

Anmäl
2013-04-06 16:48 #11 av: [Olaf]

#9 Har för mig att japanerna inte äter så stora mängder soja annat än som fermenterad tofu och inte heller det i några lass direkt. Och just att den är fermenterad gör den snällare enligt vad jag hört.

Själv är jag en storkonsument av Kikkoman soja, gott till allt. Men där kanske det inte så mycket sojabönor att tala om.

I artikeln som länkades i #0 fanns det en länk till den här forskningen kring soja. Jag lägger in den.

http://www.westonaprice.org/soy-alert/

Anmäl
2013-04-06 19:12 #12 av: dolfen

http://www2.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/jordbruk--mat/jordbruk-i-syd/storskalig-sojaodling-ger-problem/

"I Sverige odlas soja på 50-60 hektar."
(Jag antar att det är denna närodlade sojan som är kravmärkt!?)

En djurrättare (medlem i "djurens rätt") uttryckte vid ett tillfälle att
"det är bättre än alternativet" när det diskuterades skövlingen av den sydamerikanska regnskogen, arbetarnas villkor, fraktutsläppen och dylikt, angående sojaodling.

 

Anmäl
2013-04-08 00:11 #13 av: pinku

#12

Vad är alternativet?

Anmäl
2013-04-10 19:23 #14 av: dolfen

#13 - Jag gissar att personen tyckte att sojaodlingens fördelar vägde tyngre än dess nackdelar. Men nu gissar jag bara.

 

Anmäl
2014-01-31 23:28 #17 av: dolfen

Notering: Länken i #12 funkar inte längre.

Anmäl
2014-02-19 10:25 #18 av: JonasDuregard

#11 "Har för mig att japanerna inte äter så stora mängder soja annat än som fermenterad tofu och inte heller det i några lass direkt."

Jag tror du misstar dig. Enligt uppgift så är sojabönor en basvara i japansk matlagning. 

Se till exempel: http://ussec.org/wp-content/uploads/2012/10/ASA-IM-Special-Report.pdf

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.