NATURVETENSKAP

Tankar om immunförsvar och tankar

2013-02-13 10:31 #0 av: Magi-cat

Gröt i huvudet och trögt i tänkandet efter flunsan? Det är alldeles normalt, immunförsvaret har lämnat sina positioner i hjärnan för att bekämpa virusattacken.

Men hur kan det komma sig? Viruset angriper ju luftvägarna och hjärnan är skyddad av blod-hjärnbarriären! Hur kan en virusattack på kroppen göra tänkandet sämre? 

Men för att ta det från början:

Det finns en fascinerande länk mellan immunförsvar och tänkande, föreslår Jonathan Kipnis, neuroimmunolog.

http://discovermagazine.com/2013/march/18-immunity-intelligence#.URtG6qVLMz7

Han (och andra forskare) fann att utan T-celler kan inte hjärnan reparera sig själv effektivt. Detta fascinerade eftersom T-cellerna inte kan passera blod-hjärn-barriären. Hur kunde de göra sitt jobb på avstånd? Gjorde de mer än att reparera hjärnan? Kipnis fick idén att de också behövs för tänkandet.....

(Därefter gjordes försök med möss, som redogörs för i länken.)

T-celler är vita blodkroppar som ingår i immunförsvaret och attackerar patogener.

De membran som omsluter hjärnan är laddade med T-celler. Dessa celler verkar ha till uppgift att skydda hjärnan, dels från andra delar av immunförsvaret som kanske annars skulle skada den, dels för att ta hand om hjärnans "skräp". När man lär sig något nytt bildas nya kopplingar i hjärnan, den byggs om. I det "bygget" rensas överblivet bort och immunförsvaret kan uppfatta det som en infektion eller annat som skulle kunna orsaka inflammation som kan skada hjärnan.

Kipnis föreslår att T-cellerna håller den här processen i schack. Samma T-celler som skyddar hjärnan från inflammation hjälper den alltså att hålla tankarna i trim.

Men allt har ett pris och prioriteringar måste göras. När man blir sjuk i en virusattack är det viktigare för överlevnaden att bekämpa patogener (=sjukdomsalstrare) än att lösa tankenötter. T-cellerna släpper vaksamheten över hjärnan och släpper loss immunförsvaret för att bekämpa sjukdomen.

De här rönen har också vidare betydelse än vid bara relativt snabbt övergående influensor.

När människor med cancer får kemoterapi förlorar de T-celler vilket resulterar i "Chemo-brain" som försvårar ett klart tänkande.  Utan T-celler skyddas inte hjärnan tillräckligt.

Åldrande människor har också ofta för få T-celler eftersom deras thymus (körtel i bröstet som producerar T-celler) skrumpnat ihop under åren. Detta försämrar också tänkandet.


Jag tycker det var intressant med den här kopplingen mellan immunförsvar och ett klart tänkande. Det visar ännu en gång med vilken komplexitet allt verkar och hur svårt, för att inte säga omöjligt, det är att göra åtskillnad på kropp och tankar. (medvetande, "mind")

(orelaterad bild från publicdomainpictures.net)

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2013-02-13 16:32 #1 av: [sakring2]


Du menar allså att om man får kemoterapi så tänker man sämre? Det märkte jag inte på min man som var helt utan immunförsvar då han eget slogs ut innan han transplanterades.

Anmäl
2013-02-13 17:08 #2 av: Magi-cat

#1 Jag menar ingenting. Det är Kipnis' rön jag refererar till där.

Säkert kan mycket vara på annat sätt. Vad bra att det inte stämde på din man!

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2013-02-13 17:31 #3 av: JohannaEkroth

Tack för intressant läsning! Då förstår jag varför jag fortfarande fattar lite trögt och det känns som att jag inte har alla hästar i stallet ännu efter influensaveckan. 

Jobbar på Anhöriga, BokstavsfolkHuvudvärk och Mag- & Tarmsjukdomar iFokus. 
Suicide doesn't take away the pain, it gives it to someone else -

Anmäl
2013-02-13 17:36 #4 av: Magi-cat

#3 Skyll på att T-cellerna inte hittat till stallet ännu! 

Hoppas sviterna efter influensan snart är borta!

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.