NATURVETENSKAP

Blindtarmen??

2013-02-08 14:04 #0 av: indra-bus

i

Varför har vi den? Ett onödigt bihang??

Anmäl
2013-02-08 14:11 #1 av: Magi-cat

Hej Indra-bus! Du menar säkert det maskformiga bihanget till blindtarmen, det där som man onödigtvis får inflammation i och ibland måste operera bort.

Den är inte alls så onödig som man betraktat den som. Den innehåller lymkörtelvävnad, producerar antikroppar och har del i immunförsvaret, särskilt hos nyfödda, men sannolikt hela livet.

Men man klarar sig utan den också :-) Kroppen har stor reservkapacitet.

Hjärta "Den här gången ska Hypatia försvaras."

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2013-02-08 16:17 #2 av: Maria

Den producerar lymfocyter som även tillverkas på andra ställen i kroppen så därför gör det inte så mycket om man opererar bort bihanget.

Blindtarmsinflammation är egentligen ett felaktigt uttryck då det på medicinskt språk kallas Appendicit och då menas att bihanget appendix är inflammerat.

De flesta medicinska termer som slitar på -it betyder att något är inflammerat.


/Maria

 

Anmäl
2013-02-08 18:16 #3 av: Aribigga

Man lär sig något nytt varje dag 

Anmäl
2013-02-09 08:56 #4 av: JonasDuregard

#0 Det maskformiga bihanget förefaller vara en evolutionär restprodukt i betydelsen att den genom evolution förlorat sin primära funktion i människokroppen. Man tror att den varit avsedd att bryta ner cullolosa, och den verkar fylla den funktionen i vissa andra däggdjur.

Även om man främst talar om det maskformiga bihanget så tror jag att även själva blindtarmen är intressant ur ett evolutionärt perspektiv. Den fyller en funktion i matsmältningen men antagligen inte den funktion som den fyllt i våra genetiska förfäder.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-01-10 10:25 #5 av: Magi-cat

Intressant om appendix, mer än bara en evolutionär "rest":

""The association between appendix presence and lymphoid tissue provides support for the immune hypothesis of appendix evolution."

"One thing's for sure in all of this - while we're probably not going to regain our tails, it's too soon to write off the appendix just yet." Skrattar

http://www.sciencealert.com/your-appendix-might-serve-an-important-biological-function-after-all-2

Hjärta "Den här gången ska Hypatia försvaras."

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.