Etikettövrigt
Läst 8032 ggr
Magi-cat
2013-02-25, 11:31

Om hur musik påverkar hjärnan.....

Musik har alltid spelat en väsentlig roll för människan. Från flöjter av ben och rytminstrument till dagens närmast obegränsade tillgång av ett högst varierat urval.

Alla älskar väl musik, men varför egentligen? Och hur påverkar musiken hjärnan?

Här nedan är en lättläst länk med bilder på vilka delar av musiken som påverkar olika hjärnområden.

Först kommer tonerna in genom ytterörat där vätskan i innerörat sätts i vibration som av nervceller omvandlas till elektriska impulser.

Dessa impulser tas om hand i olika centraler i hjärnan: (enligt denna artikel:) rytm behandlas i vänsterhjärnan på två ställen och ett i höger sida av cerebellum. (=lilla hjärnan med bl.a. motorisk koordination). Själva tonaliteten med melodi och harmoni behandlas i prefrontalcortex (främre barken), temporalloben (tinning) och cerebellum. 

Båda hjärnhalvorna är således involverade.

Sång behandlas naturligt nog i de språkliga delarna, samt även i visuellt centrum. Samt förstås berörs också känslohjärnan av musik….

Att lyssna på (och ev att själv utöva) musik är allt annat än bortkastat tidsfördriv: det förbättrar den språkliga förmågan och påverkar kroppen på olika positiva sätt. (Jag utgår ifrån att det är skillnad på olika sorts musik och att de kan påverka väldigt olika. Kommer ihåg boken Mozarteffektenhttp://www.lararnasnyheter.se/FS_12_01_tema_olikaronomhurhjarnan.html)

Väldigt intressant är också när man kombinerar musik och hjärnrytmer och uppnår effekter genom att matcha dem.

http://www.popsci.com/science/article/2013-02/your-brain-music-infographic

Tidigare har man bara fått kunskap om musikens olika platser i hjärnan genom att studera personer som fått olika hjärnskador. De har då förlorat vissa delar av musikupplevelsen, beroende på var skadan finns.

(bild från publicdomainpictures.net)


💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

  • Redigerat 2021-08-20, 19:43 av Magi-cat
Fjäril
2013-02-25, 12:20
#1

Ja det är en intressant ämne och det är något vi diskuterar under mina studier just nu - hur musiken påverkar kropp och själ och att hur långt borta vårt medvetande än är kan vi "höra" musik och låtar som vi känner igen ändå. 

🙂

Sajtvärd på Övernaturligt

Magi-cat
2013-02-25, 16:58
#2

#1 Ja visst är det intressant! 🙂 Sång och musik skapar band.  Musiken är en fast mark för många äldre och glömska som inte minns var de är och varför, men en sång bildar en koppling till något de minns. 

En del som drabbas av någon typ av ordblindhet efter en stroke och inte kan tala, kan sjunga ändå. 

Och en del personer som stammar så de inte får fram ett helt ord, kan sjunga obehindrat…..

Så musik är verkligen viktigt….


💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2013-02-25, 17:10
#3

Oliver Sacks, neurolog, har skrivit flera populära och läsvärda böcker om hjärnan, bl.a. Migrän, Det inre ögat och Mannen som förväxlade sin hustru med en hatt.

I "Det inre ögat" berättar han om Lilian, konsertpianisten som plötsligt tappade förmågan att läsa noter. Hon spelade konsert och man hade oväntat ändrat i programmet. I stället för den planerade Mozarts 21:a pianokonsert skulle hon framföra Mozart nr 19. I vanliga fall inga som helst problem, men den har gången var partituret helt obegripligt!

Hon tittade på noterna, såg linjer, noter och notsystem - men det sade henne ingenting! Det måste ha varit en fruktansvärd känsla! 

Lyckligtvis gick det bra ändå - hon framförde konserten ur minnet….Vilken bedrift!

Lilian hade fått en skada i synbarken i bakre halvan av hjärnan. Så småningom blev oförståelsen för noterna värre så hon inte längre kunde uppträda. I stället framträdde en annan förmåga: Hon kunde höra ett stycke musik på radion och arrangera om den för piano helt på gehör, i huvudet! Den mest komplexa musik kunde hon hålla kvar i sitt huvud och även spela upp den. 

Men hon kunde inte längre läsa noter eller uppträda för större publik.

Hjärnan är verkligen märklig i sin flexibilitet….

http://sv.wikipedia.org/wiki/Oliver_Sacks


💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[KosmosBill]
2013-02-26, 22:38
#4

Det finns musik som är renodlat musik för musikens skull.

En kraftfull och ovanlig företéelse i musikkulturen.

Musik som beskriver ett högre medvetande, och förmedlar ett högre medvetande. Svår att ta till sig för många, av naturliga skäl.

Musik, där utövaren inte är i vägen för ett gåtfullt flöde som vet exakt vad "det" gör.

Finns bl.a. här i en tråd på MiF

[Borttaget]
[Borttaget] 
2013-02-27, 13:26
#5

Inlägget är borttaget

Upp till toppen