Annons:
Etikettvård-medicin
Läst 4092 ggr
Silent_Hill
2016-05-20 19:38

Hjärtstopp – forskningens ultimata prov

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Helt oväntat startar en oviss kamp mot tiden. Tusentals svenskar drabbas av plötsligt hjärtstopp och för varje minut minskar chansen att personen ska överleva. Vad krävs för att fler ska överleva, och hur kan forskningen rädda fler?

Ett hjärtstopp är svårt att förutsäga då man inte alltid vet anledningen till varför det sker. Vem som helst kan drabbas och många gånger handlar det om till synes friska människor. I vissa fall beror det på en hjärtsjukdom och andra fall kan det handla om en åderförfettningssjukdom.

 Generellt sett kan de som riskerar att drabbas delas in i tre grupper:

1. Personen har ingen diagnos och visar inga tecken på att vara sjuk. 

2.  Personen har ingen diagnos men har symptom såsom: bröstsmärta, yrsel, svimning, oförklarlig trötthet och hjärtklappning. I dessa fall är det viktigt att kolla familjens historia och göra en grundlig utredning för att kunna ställa rätt diagnos. 

3. Personen har en diagnos och bör få adekvat hjälp med både behandling och livsstilsändringar. 

När man börjar med hjärt och lungräddning så kan man höra revbenen knäckas. Det är väldigt vanligt och inget man ska avbryta hjärt-lungräddningen för. Har man otur kan revbenet peta hål i lungan, vilket såklart inte är bra, men om man inte gör kompressioner överlever inte patienten. 

Väntan på ambulansen har visat sig bli allt längre. Responstiden på ambulans var 2015 i genomsnitt 14,7 minuter vilket är en ökning med 2.5 minut från 5 år tidigare. 

Idag har vi 11 procents överlevnad på hjärtstopp utanför sjukhus medan vissa länder har så högt som 30-40%. Hur ska vi göra för att nå dit? 

Man har gjort forskning på mekaniska bröstkompressioner, men dessvärre, så höjde inte det överlevnadschansen då manuella kompressioner trots allt har lika bra kvalite. 

Ett projekt som kallas "Rumba" startade i syfte  för att öka andelen fall där HLR påbörjas innan ambulansen anländer. Frivilliga privatpersoner inom en radie av 500 meter från hjärtstoppet larmas ut med hjälp av mobiltelefon som första livräddare tills hjälp från professionella hinner komma på plats. Projektet är dessvärre bara verksamt i Stocholms län men kommer under 2016 expandera till Västra götaland.

Om du vill bli smslivräddare, som det heter,  ska du vara 18 år och ha genomgått kurs i hjärt-lungräddning. Kurser hittar du här: http://www.hlr.nu/hitta-hlr-utbildare/

Sedan är det bara att anmäla dig här: http://www.smslivraddare.se/

Om vi kan få ut fler hjärtstartare i samhället, både på allmänna platser och på företag, så kan fler liv räddas. Idag får 10 000 svenskar hjärtstopp varje år och endast 500 överlever.  Om man har en hjärtstartare till hands och startar HLR inom 3 minuter kan man rädda upp till 70% av de drabbade! Vem som helst, oavsett ålder, utbildning eller tidigare erfarenhet kan använda en hjärtstartare för att försöka rädda livet på någon som drabbats av ett hjärtstopp. Vill du veta vart närmate hjärtstartare befinner sig? Kolla in: www.hjartstartarregistret.se Ta för vana och bekanta dig med en hjärtstartare i din närhet. 

Tänk också på att man både kan hyra och köpa hjärtstartare! Den kan trots allt vara avgörande för ditt eller någon annan människas liv. 

Var rädd om hjärtat!

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Annons:
Carmarino
2017-06-16 16:01
#1

Varje år drabbas omkring 5 000 människor i Sverige av hjärtstopp som äger rum utanför sjukhus. Cirka 500 överlever, då de flesta inte får hjälp i tid med hjärtstartare.

Men Centrum för hjärstoppningsforskning vid Karolinska Institutet och Södersjukhuset har i en ny studie tagit fram en specialbyggd drönare som utrustats med hjärtstartare för att ändra på detta. Drönaren kan flygas ut och anlända till platsen för ett hjärtstopp betydligt snabbare än en ambulans. Ett högtalarsystem i drönaren kan sedan instruera folk på plats hur de använder hjärtstartaren.

http://m3.idg.se/2.1022/1.684678/dronare-med-hjartstartare-har-testats-i-sverige--studien-visar-pa-succe


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Denna kommentar har tagits bort.
Upp till toppen
Annons: