Människans beteenden och genetik

Kan du tro dina öron?

2016-04-10 15:32 #0 av: Silent_Hill

Att det finns illusioner för våra ögon vet nog dom flesta. Men har du också tänkt på att vi även kan lura våra öron? Därför kommer här en beskrivning till tre illusioner. I denna artikel har jag även lagt till en video så att du själv får uppleva dessa illusioner.

The Mcgurk effect är ett fenomen som bygger på en interaktion mellan hörsel och syn när en person talar. Det vill säga en illusion som inträffar när ett ljud paras ihop med en visuell del av ett annat ljud vilket leder till uppfattningen av ett tredje ljud. 

Den visuella delen får en person att helt enkelt tro att ljudet förändrats. 

Hur man påverkas av effekten beror på många olika faktorer. Till exempel så har personer med dyslexi svårare att uppfatta illusionen vilket beror på att dyslektiker har svårare för att uppfatta  konsonanter. 

Tritone paradox är en auditiv illusion som innehåller både en högre och lägre frekvens. Dock så har våra hjärnor redan bestämt vad vi ska höra. Därför kan ett och samma ljud uppfattas olika. Vissa kommer därför att höra ljudet som lågt till högt medan andra hör högt till lågt.

Skaparen av denna illusion såg att vi påverkas olika beroende på vart vi är födda och vilket språk vi talar sen födseln. 

Shepard tone illusion är också en auditiv illusion som består av flera sinusvågor som spelas ovanpå varandra. Medan ett snabbt faller ner en oktav fortsätter dom andra att höjas. Dock så uppfattar inte våra hjärnor när ljudet sjunker så enligt våra hjärnor så fortsätter ljudet att höjas. Så om du provar att lyssna på dessa vågor ett tag, pausar, och sen går tillbaka från början så kommer din hjärna ändå att tro att du är från det stället du pausade ifrån. 

Källor:
https://en.wikipedia.org/wiki/Shepard_tone
https://en.wikipedia.org/wiki/McGurk_effect
https://en.wikipedia.org/wiki/Tritone_paradox

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2016-04-30 13:14 #1 av: Eldflinga

Intressant läsning, tack för att du delar med dig!
Lärde mig något nytt - att dyslektiker har svårt att höra konsonanter, kan vara värt att tänka på när jag pratar med min systerson. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.