Hälsa

Är du lättfrusen?

2015-08-05 10:29 #0 av: Silent_Hill

Vi är många som går och småhuttrar på semestern. Men det är inte bara kylan som behöver ligga bakom att du jämt fryser. Det finns det en rad anledningar som kan göra att vissa påverkas mer av kylan än andra gör. Känner du igen dig i något av dem?

1. Du är för smal
Har du ett BMI på under 18,5 rankas du som underviktig och då händer en rad saker i din kropp. För det första har underviktiga ofta för lite underhusfett på kroppen vilket gör det svårare att isolera kroppen från kyla. Desutom kan också brist på mat göra så att din metabolism skakas vilket gör att kroppen inte producerar kroppsvärme som den ska. Att äta lite extra kan därför vara en bra idé, så får tjocktröjan lite hjälp på traven.

2. För lite sömn
Hjärnan påverkas mer än du tror om du inte får tillräckligt med sömn. Om din sömn störs kan aktiviteten i hypotalamus minska som i sin tur kan påverka din kroppstemperatur. När du är trött fungerar också din ämnesomsättning sämre och kroppen producerar mindre värme som även sprider sig långsammare i kroppen.

3. Du är uttorkad
Människan består av nästan 60 procent vatten, och vatten håller även din ämnesomsättning i balans. Är du då uttorkad påverkas metabolismen och du känner dig kallare.

4. Du är kvinna
Kvinnor tenderar att frysa mer än män då kvinnor vanligtvis har en högre kroppstemperatur. Dessutom är kvinnor ofta mindre än män och i genomsnitt har mindre muskler och mer fett. Kvinnors kroppar är programmerade att bibehålla blodflödet till vitala organ i större utsträckning såsom hjärnan och hjärtat vilket gör att de mindre vitala organen såsom händer och fötter drabbas. 

5. Din sköldkörtel strular
Att vara frusen är en av många anledningar som vi kan skylla på sköldkörteln. Att alltid känna sig frusen är ett tecken på hypotyreos vilket innebär att din sköldkörtel inte utsöndrar tillräckligt med sköldkörtelhormon. Utan rätt nivå av detta hormon, saktar din ämnesomsättning, vilket förhindrar kroppen från att producera tillräckligt med värme. Andra tecken på hypotyreos är håravfall, torr hud, och trötthet. 

6. Du har lågt järnvärde
Järn är en viktig mineral som hjälper dina röda blodkroppar att transportera syre i hela kroppen vilket tillför värme och andra näringsämnen till varje cell i systemet. Utan tillräckligt med järn kan röda blodkroppar inte effektivt göra sitt jobb, och du fryser. Järnbrist kan dessutom leda till att sköldkörtelns hormonproduktion saktas ner, vilket gör att du kan frysa ännu mer 

http://www.cbsnews.com/news/why-do-women-feel-colder-than-men/

http://www.health.com/health/gallery/0,,20932713_4,00.html

http://www.skoldkortel.se/?page_id=100

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/jarn/

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2015-08-05 10:38 #1 av: Fridaaaa

3 & 4 stämmer in på mig Lipar Förmodligen 6 också xD

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2015-08-05 10:46 #2 av: Maria

Jag har alltid varit jättefrusen men det enda som stämmer in är att jag är kvinnaSkämtar

/Maria

 

Anmäl
2015-08-05 11:14 #3 av: Silent_Hill

#2 Haha, ja det räcker väl gott och väl LiparSkrattar

Jag har också alltid varit jättefrusen av mig. Nu när jag är gravid är det dock extremt TystadNär folk glider omkring i shorts och t-shirt så har jag fortfarande tjocktröjan på mig och fryser ändå Fryser

Så graviditet är ju ytterligare en anledning som jag inte tog med dock Lipar

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2015-08-05 11:18 #4 av: Fridaaaa

#3 Undra hur jag skulle bli om jag vore gravid då haha.

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2015-09-07 10:31 #5 av: Katniss

1,3 & 4 stämmer in på mig :o

R.I.P. Anton 💔
Anmäl
2015-12-20 14:19 #6 av: Annielle

Fryser värre än någon jag någonsin har träffat om underkroppen, alltid en massa kläder både inom och utomhus....sjukt jobbigt!

4 och 6 stämmer på mig, fast jag har fått upp mitt järnvärde en del nu och fryser inte riktigt lika illa som tidigare, kvinna lär jag ju fortsätta att vara så där blir det nog inte mycket skillnad Skämtar

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2015-12-20 20:04 #7 av: Scorpio97

Nepp, snarare tvärtom. Jag blir väldigt lätt varm. Jag äger ingen vinterjacka utan går i en tjocktröja på vintern, trots att det kan bli -20 här. 

//Jessie

Anmäl
2015-12-20 22:17 #8 av: Katniss

#7 Oj, där ser man :)

R.I.P. Anton 💔
Anmäl
2015-12-21 15:41 #9 av: Tride

Fryser när jag sitter stilla länga, och måste hämta koftan. När jag sen börjar röra på mig åker koftan anv. 

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2015-12-22 02:48 #10 av: Dioramabyggare

2 stämmer in på mig, minst en gång i månaden, och då på grund av fullmånen.

Anmäl
2015-12-22 11:41 #11 av: Annielle

Glömde, 2 (för lite sömn) stämmer  in på mig konstant, så det kanske egentligen är den största anledningen till min frusenhet?!?

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-02-24 22:06 #12 av: Wowy

1, 2 och 4 stämmer in på mig. 3 och 6 kanske stämmer in, jag vet inte riktigt. Jag fryser ofta. Ibland blir mina fingernaglar och händer blålilaaktiga.

"Vi som lever är bara döda på semester, nån sorts sommargäster" Bodil Malmsten

/Wowy, medarbetare på Vegan iFokusSol

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.