Människans beteenden och genetik

Sanningen bakom våran ögonfärg

2015-07-21 15:23 #0 av: Silent_Hill

Man brukar säga att ögonen är som ett fönster till själen, men de kan också vara ett fönster till dina gener.

Ögonfärgen beror på mängden melanin i ögat: Har man mycket melanin kommer det mesta ljus som träffar ögat att absorberas och man upplevs ha mörka, bruna ögon. Har man mindre melanin kommer mer ljus att reflekteras, och ögonen tycks vara blåa. Gröna ögon tycks ha mellanhöga halter av melanin.

När vi föds saknar våra ögon melanin, vilket ger dom en "dimmig blå" ögonfärg. Ögat är dock inte blått då ögats ­pigment bildas först under det första året. Det som ger den blåa färgen är bindväven och övriga celler som ligger under ögat. Ögonfärgen kan dock fortsätta ändras under de närmaste åren. Det är först vid sex års ålder som barnets riktiga ögonfärg fastställs. 

Genetik

Två gener bestämmer vår ögonfärg.

Pigmentgenerna EYCL3 och EYCL1 ­bildar brunt (B) respektive grönt (G) pigment, och de finns båda i defekta varianter, b och g, som ger mycket mindre färg till ögonen.

Ett barn ärver en version av varje gen från var och en av sina ­föräldrar. Om barnet bara har ärvt ­defekta versioner av pigmentgenerna, ­kommer färgen nästan inte till uttryck i ögonen, och då blir ögonfärgen blå.

HÄR finns även en bild på ett schema som visar hur det blir.

Bruna ögon

Brunt är helt klart den vanligaste ögonfärgen hos människor i hela världen. Man räknar med att 55% av jordens befolkning har bruna ögon, framför allt i Afrika, Asien och hos stora delar av befolkningen i Amerika, Europa och Oceanien. Minst vanlig är den bruna ögonfärgen i länderna runt Östersjön. 

Den bruna ögonfärgen ansågs förut vara den dominerande färgen, men forskningen har nu visat att ögonfärg faktiskt är en kombination av flera gener, snarare än en enda gen. Att säga att bruna ögon är dominant är snarare än förenkling eftersom ärftligheten är mer komplex än så. Det kan till och med förekomma att två föräldrar med blå ögon får ett barn med bruna ögon. 

Nötbruna ögon

Nötbruna ögon har en ljusbrun färg och kallas även för hazel, guldfärgade och whiskyögon. Nötbruna ögon anses som ovanliga och är en kombination av brunt och grönt. Därför misstas oftast personer med nötbruna ögon för att vara brun eller grön ögda. Den dominerande färgen i ögat varierar från brun/guld till grön och färgen kan uppfattas olika när ögonen observeras i solljus. Detta beror på en kombination av Rayleigh-spridning och en måttlig mängd melanin i iris.

Blåa ögon

8% av jordens befolkning har blåa ögon. 

Enligt studier uppstod blåögda människor på grund av en mutation för 6 000-10 000 år sedan. Innan dess existerade de inte. Man tror också att blåögda personer delar på en och samma förfader. Studier har nämligen pekat på en mutation som uppstod bland brunögda personer. Mutationen är mer känd som OCA2-genen och det är den som hjälper våra kroppar att producera melanin.

Blå ögon ser även bättre i mörker än andra färger.

Gröna ögon

Gröna ögon är den minst vanliga färgen. Endast 1-2 % av världens befolkning har gröna ögon och förekommer främst hos dom med keltiskt eller germanskt påbrå. 

Grå ögon

Grå ögon är vanligast i Nord- och Östeuropa. Gråa ögon har små mängder av gult och brunt pigment som styrs av mängden melanin och tätheten av proteinerna i ögat. 

Röda ögon

Röda ögon kan uppstå när ögat helt och hållet saknar melanin. Det som ger den röda färgen är egentligen en reflex från blodkärlen under näthinnan. 

Olikfärgade ögon

Heterokomi heter det tillstånd när det ena ögat har en annan färg än det andra. När det ena ögat bara har ett inslag av en annan ögonfärg kallas det partiell heterokomi. Central eller sektoriell heterokromi  heter det när själva irisen består av mer än en färg. Ett exempel är att man kan ha ett blått öga med en gulfärgad ring runt pupillen. 

Anledningen till att heterokomi uppstår beror på koncentrationen och fördelningen av melanin, som är antingen ett underskott eller överskott av melanin. Man kan antingen ärva eller erhålla tillståndet. Oftast så är heterokomi ärvt och är för det mesta helt ofarligt. Men det finns även ett par sjukdomar som är ärftliga som ger upphov till heterokomi. Ett öga som har blivit skadat av till exempel ett slag kan också göra så att färgen på ögat ändras.  Även en inflammation eller infektion som bara påverkar ena ögat kan också orsaka färgändring i ögat.

En katt med heterokomi

Heterokomi är mycket vanligare hos djur som till exempel hundar, katter och hästar.

Källor;

https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96gonf%C3%A4rg
https://sv.wikipedia.org/wiki/Heterokromi
http://illvet.se/manniskan/biologi/brevlaadan-faar-vi-alla-bruna-ogon-i-framtiden
http://www.1177.se/Skane/Stall-en-anonym-fraga/Fragor/Hur-arvs-ogonfargen/

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2015-07-21 15:34 #1 av: RebeccaG

Spännande läsningGlad
Själv har jag ett blått och ett grönt ögaLipar

Behandla andra såsom du själv vill bli behandlad
Mina kaninselar m.m. | Min blogg | Min uppfödning 
| Youtube

Anmäl
2015-07-21 15:38 #2 av: VildaVittra

Jag har två blåögda föräldrar och hade själv helbruna ögon som barn, numera är de grönbruna. Så visst finns vi och vi är vansinnigt trötta på alla förståsigpåare som hävdar att våra mammor varit otrogna. Cool

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-07-21 15:41 #3 av: Kyllan56

Spännande läsning! 

Jag har lärt mig den gamla varianten med recessiva och dominanta anlag. Själv har jag nötbruna ögon, samma som min storebror. Min lillebror fick blå ögon. Min pappa var blåögd och min mamma hade mörka bruna ögon.

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Anmäl
2015-08-01 13:51 #4 av: Shine

Mycket intressant!

Saknar dock fenomenet med att vissa barn föds brunögda och vad det kan bero på, inklusive dem som utvecklas till blå ögon senare. Vad är det för gener?

Hur kan man "lista ut" vilka gener man själv bär på? Svaret är uppenbarligen inte så enkelt som att se sig om i släkten. :)

Anmäl
2015-08-02 10:48 #5 av: Silent_Hill

#4  Det är ju vanligtvis mörkhyade och asiater som föds med mörkare ögon då dom har lite melanin redan vid födseln eftersom cellerna som producerar melanin uttrycks mer hos mörkhyade och asiater på grund av vissa gener. 

Vad man har för gener själv är nog svårt och veta exakt. Man kan nog möjligtvis få en liten fingervisning om man kollar runt lite bland släkten. Det är dock mycket vi inte vet exakt när det gäller generna som styr ögonfärgen. Man har funnit bevis för att 16 olika gener skulle kunna vara orsak till ögonfärgen men exakt hur många fler som faktiskt återstår vet man inte. Så det finns fortfarande mycket att upptäcka Glad

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2015-08-03 00:07 #6 av: Shine

#5. Vilka som föds mest med mörka ögon vanligen vet jag inte. :) Jag vet bara att det är väldigt ovanligt och att min dotter är en av dem. Hon har numera knallblå ögon och har inget asiatiskt ursprung what so ever. Två av hennes kusiner har också fötts med mörkt bruna ögon. En av dem har visst indiskt påbrå och den andre har chilienskt påbrå. Trots detta verkar det ändå vara genen från den skandinaviska sidan som har orsakat detta, då det är tre skandinaviska syskon som har fått varsitt barn som fötts med mörkt bruna ögon. Bara en av barnen har kvar sin bruna ögonfärg. En av dem har ljust bruna ögon och den tredje har alltså knallblå ögon idag. :) Den blåögde föddes även med mörkt hår men är nu väldigt ljust blond. Hur kan det bli så? Minskar melatoninet med åldern?

Det där med muterade gener var oerhört intressant. Det måste vara så att man kan vara bärare av en gen men att den inte behöver bryta ut? En individ kan ju på många sätt vara mycket olik sina föräldrar och sin släkt. Ögonfärg är ett exempel. Men vad är det som gör att det till slut bryter ut? Att båda föräldrar är bärare så ökar "risken" procentuellt? Och vad är det som gör att en gen muterar från början?

Ser fram emot fler artiklar om gener och hur de kan yttra sig på olika sätt! :)

Spännande!

Anmäl
2015-08-03 14:35 #7 av: Spöket

Båda mina föräldrar hade blå ögonfärg, jag fick grön Skrattar

Anmäl
2015-08-03 15:18 #8 av: Loris M

#7 I min familj är det ännu "värre". Vi är två syskon och hon har gröna ögon. Mamma svarta, pappa blå och jag bruna. Skrattar

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2015-08-08 14:52 #9 av: Nervöst Skall

Jag har grå ögon, tror jag haha xD brorsan har blå dock

Johanna|Kingpin|Sansa|Knota

Medarbetare på Sällskapshundar

http://jatteochdvarg.blogg.se

Anmäl
2015-11-22 09:16 #10 av: Magi-cat

Intressant artikel om ögonfärg:

http://www.medicaldaily.com/eye-color-explained-5-surprising-things-your-baby-blues-say-about-your-health-and-310792

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-05-30 05:09 #11 av: Farwuq

Jag är född blåögd och är fortfarande blåögd.
allt i dubbel bemärkelse

Lipar

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2016-06-09 02:47 #12 av: Sabinan

Jag har bruna ögon och pappan till mina barn har ljust blå ögon, det ena barnet har gröna ögon det andra barnet mörkbruna ögon.

Tack för intressant artikel. Visste inte att blåögda människor ser bättre i mörker. Hur kan det komma sig?

Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell
"Big Journeys Begin With Small Steps"

Anmäl
2017-04-29 08:55 #13 av: Rosisa00

Anmäl
2017-04-29 08:58 #14 av: Rosisa00

Mina öhon skiftar någon som vet varför? På den sista har jag ett snapchat filter som gjorde att mitt öga blänkte mera och den blev lite extra blå.
På den i mitten så tog jag och min bästa vän en bild som vi skulle lägga ut och så såg det ut så när jag vände mig mot kameran.
Den översta tog jag igår kväll innan jag gick och la mig :)

Anmäl
2017-09-12 16:13 #15 av: gruvel

  #0    Du kan mycket, tänkte bara höra om detta jag läst kan stämma som du ser det:  Blå ögon och ljus hy trodde jag hängde ihop, p.g.a av just anlagen för pigmenteringen.  - När grupper för 10.000 år sedan eller mer rörde sig från sydliga trakter norrut till molnigare mindre soliga områden, blev mutationer som gav ljusare hy en fördel genom att D-vitaminbildningen blir effektivare med mindre melanin i huden. Uttalad  D-vitaminbrist = rakitis = sämre överlevnad/fortplantningsförmåga. Läst att riktigt svarthyade personer kan behöva äta regelbundet D-vitamin om lever i polartrakter. - Sedan finns en populationsfaktor med i spelet: när ett "sampel" - en delmängd - avsöndrar sig från en stor population (som blir kvar i säg Grekland) och drar upp till Ryssland, så kan finnas något som jag tror genetiker kallar genetisk drift. D.v.s. delmängden är inte helt en kopia av den stora gruppens genetik utan kan av en slump ha en del genetiska egenskaper som gynnar ett nordligt liv. Om tvärsom kanske den gruppen går under någonstans på vägen när tillvaron kärvar svårt. Genetiker spårar ibland "flaskhalsar" i generna hos dem som bor på ett område, kan tyda på period med svåra umbäranden och  kraftigt decimerad befolkning. I en "gynnsam" grupp kan ske  några bra mutationer på den långa vägen som ytterligare gör dem - eller mer exakt ett urval av dem -  lämpade klara sig nordligt i Ryssland.  - Får tåla bli rättad om fel.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.