Rymden

Solförmörkelse

2015-03-18 10:36 #0 av: Silent_Hill

Den 20 Mars 2015 är det dags för decenniets häftigaste naturupplevelse - en solförmörkelse. Därför tänkte jag passa på att skriva om lite om vad detta fenomen är för något och hur man bäst skyddar sina ögon.

En solförmörkelse uppstår när månen placerar sig i en rak linje mellan jorden och solen. En total solförmörkelse är när månen täcker hela solskivan. Om månen inte täcker hela solen kallas det för en partiell eller delvis solförmörkelse. 

Att månen kan täcka solen är helt och hållet en kosmisk slump. Solens diameter är 400 gånger större än månen, men avståndet är också 400 gånger större. Så sett från jorden har månen och solen ungefär samma storlek. Hade månen varit mindre skulle en total solförmörkelse aldrig kunna uppstå.

Glöm aldrig bort att skydda dina ögon om du ska titta på en solförmörkelse!

Under dom få minuterna en total solförmökelse sker är solen är solljuset helt blockerat.

När en tunn halvcirkel av solen tittar fram igen är det risk för allvarliga ögonskador, om man inte har fått på sig skyddsglasögonen i tid. Även om bara en procent av solskivan är synlig är ljuset fortfarande 10 000 gånger starkare än ljuset från en fullmåne, och om man stirrar på den nästan dolda solen kan man få bestående ögonskador på bara några få sekunder.

Därför bör man alltid ha på sig skyddglasögon om man ska titta på en solförmörkelse. Glasögonen har inbyggda filter som blockerar det mesta av solljuset. Godkända skyddsglasögon släpper endast igenom runt 0,003 procent av solljuset till ögonen.

Källor; http://www.popast.nu/2015/03/se-solformorkelsen-den-20-mars-2015-allt-du-behover-veta/

http://sv.wikipedia.org/wiki/Solf%C3%B6rm%C3%B6rkelse

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2015-03-18 10:49 #1 av: Castiel.

Kommer man märka av solförmörkelsen? 

The truth is rarely pure, and never simple. ❞

Sajtvärd på Supernatural iFokus & Thailand iFokus. Medarbetare på YouTube iFokus.

Anmäl
2015-03-18 11:13 #2 av: Silent_Hill

#1 Jo, det kommer man. Och även om man inte kollar direkt på solförmörkelsen så kommer man kunna märka av det genom att det blir något mörkare. 

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2015-03-20 14:52 #3 av: Devya

Jag märkte inte av något speciellt. Med andra ord var det ju inte något speciellt häftigt alls. :) Jag tror att människor gör en alltför stor grej av det hela. Som sagt, jag märkte inte ens av det fast jag var utomhus. :)

Anmäl
2015-03-20 15:55 #4 av: Silent_Hill

#3 Nä, det är ju svårt att på förhand garantera att precis alla ska märka den Glad Lite beror det på vart man bor och vilket väder man hade. Södra sverige hade ju lite "mindre" solförmörkelse än norra sverige. Nere i Malmö täckte månen solen till 80% medan dom i Kiruna hade 92%.

Här var det helt molnfritt så jag märkte av den trots att jag höll mig inomhus hela tiden Glad

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2015-03-20 20:44 #5 av: Silent_Hill

Här kan man se hur det mörknade under solförmörkelsen

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2015-03-21 08:19 #6 av: Devya

#5 Sådär mycket mörknade det inte alls här måste jag säga. Som sagt märkte jag ingen skillnad överhuvudtaget där jag bor. Tråkigt. =/ 

Anmäl
2015-03-21 12:08 #7 av: Castiel.

För oss var det bara vanligt dagsljus...

The truth is rarely pure, and never simple. ❞

Sajtvärd på Supernatural iFokus & Thailand iFokus. Medarbetare på YouTube iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.