2014-12-30 21:14 #0 av: Silent_Hill

Nyår är en högtid som firas runt om i världen. Men hur kom denna dag egentligen till? Här kommer därför en kort inblick i ursprunget till denna storslagna händelse.

Första gången det nya året firades den 1 januari var i Rom i 153 f.Kr , då den andra kungen av Rom, Numa Pontilius, lade till månaderna januari och februari. Det nya året flyttades därefter från Mars till Januari. 

Nyårsdagen infördes sedan av Julius Ceasar som dedikerade dagen till den romerske guden Janus. Eftersom Janus var guden över dörrar, grindar och portar samt hade två ansikten, en som ser framtiden och en som ser dåtiden, så kännde Caesar att månaden uppkallad efter denna gud (Januari) skulle vara lämplig för det nya året. Romarna betraktade dagen som en dies faustus (lycklig dag) där man uppvaktade varandra med lyckönskningar och utbytte gåvor såsom förgyllda dadlar, fikon och små kopparmynt. 

 År 46 f.kr genomförde Julius en förändring i den romerska kalendern som innebar att året fastställdes till 365 dagar och att skottår med en extra dag skulle infalla vart fjärde år. Månfaserna skulle heller inte längre ha någon betydelse för kalendern. Efter att Julius Ceasar ändrade kalendern och därefter mördades röstade den romerska senaten att avguda honom den 1 januari. För att hedra hans liv och hans institution för den nya kalendern. 

Källor;

http://en.wikipedia.org/wiki/New_Year%27s_Day

http://sv.wikipedia.org/wiki/Julianska_kalendern

http://sv.wikipedia.org/wiki/Ny%C3%A5r