Kemi & Fysik

Higgsbosonen; en "Gudspartikel"

2013-02-04 22:40 #0 av: Krille12

I 50 år har fysiker letat efter den mest eftertraktade partikeln i fysikens värld, och nu har man äntligen hittat den sista pusselbiten i partikelfysikens standardmodell.

Man döpte Higgsbosonen efter den skotske fysikern Peter Higgs, som förutsåg att bosonen fanns på 1960-talet. På partikelfysiklaboratoriumet CERN i Schweiz har man byggt LHC, (the Large Hadron Collider) världens största partikelaccelerator. LHC är hela 2,7 mil lång och har kostat 70 miljarder dollar. LHC skapar protonkollisioner, och man har då använt data från kollisionerna för att identifiera partikeln.

Higgsbosonen är en kraftbärande partikel och en del av Higgsfältet som ger massa till partiklar. Man säger att Higgsbosonen är "Gudspartikeln" då partiklar får massa tack vare Higgsbosonen. På frågan om hur viktig upptäckten av Higgsbosonen är för människan svarade Rolf Heuer:

-Det jag kan säga är att om inte Higgspartiklen existerade, skulle ingen av oss existera.

På CERN har man observerat en partikel som samstämmer med Higgsbosonen, och man är 99,99997 % säker på resultaten. Chansen att resultaten är felaktiga är då mindre än en på miljonen, så man kan definitivt säga att man har hittat Higgsbosonen, och fysiker över världen jublar över resultaten.

För mer information besök http://www.dagen.se/nyheter/-gudspartikeln-ar-nu-upptackt/ eller http://public.web.cern.ch/public/

Medarbetare på Vetenskap.

Anmäl
2013-02-05 18:16 #1 av: JonasDuregard

En framgång för partikelfysikens standardmodell.

Jag upphör aldrig att fascineras över vetenskapens förmåga att förutspå saker (den prediktiva förmågan som den kallas med ett fint ord).

Tänk att man genom matematiska modeller av universum kan förutse utfallet av experiment åratal innan vi kan genomföra dem!

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2013-02-06 18:09 #2 av: Krille12

#1 Ja, jag undrar också vad som kommer bli den "stora grejen" inom partikelfysik nu, då man har observerat Higgsbosonen. Det kommer bli spännande att se om man hittar något nytt, eller så kanske man börjar leta efter gravitonen.

Medarbetare på Vetenskap.

Anmäl
2013-02-06 19:49 #3 av: Magi-cat

Det var säkert ett stort ögonblick när man var säker (eller tämligen säker) på upptäckten!

http://www.bbc.co.uk/news/world-18702455

"All the matter we can see appears to comprise just 4% of the Universe, the rest being made up by mysterious dark matter and dark energy.

A more exotic version of the Higgs could be a bridge to understanding the 96% of the Universe that remains obscure."

Skulle inte vara så dumt...Cool

Men det är aldrig slut, varje upptäckt leder till nya....

Är det två Higgsar? Eller flera?

http://blogs.scientificamerican.com/observations/2012/12/14/have-scientists-found-two-different-higgs-bosons/

 

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2013-02-09 00:51 #4 av: Krille12

#3 Som du säger, varje upptäckt leder till nya. Jag undrar nu om fysikerna kan hitta gravitonen med hjälp av datan från Higgsbosonen, då båda partiklarna är bosoner är de väldigt lika varandra

Medarbetare på Vetenskap.

Anmäl
2013-04-24 11:52 #5 av: words-of-inspiration

Kommer från Högsbo i Göteborg och undrade vad det var för en son jag läste om. Läste nämligen Higgsbo-sonen. Ja, det sammanfattar väl ungefär mitt kunnande om vetenskap.Förlägen

Inte desto mindre tycker jag det är jätteintressant. Och kommer med intresse att följa denna sajt.

#3# Jag skulle kalla de Higgisar.

Må så gott.


 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.