2013-01-31 18:02 #0 av: Silent_Hill

Bara för att du inte ser dom betyder det inte att dom inte finns där. Närvaron av vägglöss ökar och det finns massor av myter om dessa små varelser. Här reds dom vanligaste ut.

Vägglöss gillar värme och eftersom människor är varma i sig själva så dras vägglössen till oss. Det är sällan man ser själva vägglusen utan det vanligaste tecknet på att vi har vägglöss i vårt hem är deras spillning som ser ut som svarta små prickar. Vägglössen gillar att krypa in i sprickor och springor, t.ex mellan sängramen och madrassen.


Vägglöss bits oftast på natten när vi sover och det vanligaste områdena är på utsatta hudområden som t.ex ansikte, hals, händer och armar. Vägglöss injicerar ett blodförtunnande medel som både gör det lättare för vägglusen men också tar det längre tid innan det upptäcks. Bettet ser ut som vanliga insektsbett och medans andra får en reaktion direkt så kan det ta 2-3 dagar för andra. Vissa människor reagerar inte överhuvudtaget på bett. Ett bett kan framstå som ett litet sår och är lätta att missa, 30% som har vägglöss i sitt hem rappoterar sällan om hudreaktioner och bett. Vägglössens bett kräver ingen behandling utan det räcker med att rengöra bettet och undvika att klia. I vissa fall kan en infektion uppstå. Tecken på det kan vara svullnad och ömhet vid bettet och ibland feber. Vid dessa fall kan antibiotika behövas.


Till skillnad från myggor och fästingar är vägglöss inte förknippade med smittspridning och överför inga sjukdomar.


Vissa personer upplever ångest, sömnlöshet och oro som ett resultat av att ha haft vägglöss.


Vägglöss är svåra att utrota och det finns goda skäl för att få professionell hjälp från kvalificerade med kompetens inom behandling av vägglöss.


Myter om vägglöss

  • De dras till smuts (FEL, vägglusen trivs även i renliga miljöer)
  • De sprider smitta och sjukdomar (FEL, det finns ingen forskning som påvisar det)
  • De bor i väggarna (Vilket är delvis sant men allra helst bor dom i sängarna)
  • Vägglöss är så små att man inte kan se dom med ögat (FEL, visserligen kan det vara svårt att få syn på någon men syns gör dom)

Skriven av Silent_Hill

Källor; http://www.newswise.com/articles/alive-you-are-a-bed-bug-magnet-says-loyola-specialist

Bild; http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Bed_bug,_Cimex_lectularius.jpg