Kemi & Fysik

Upptäckten av LSD; ett misstag.

2013-01-19 13:32 #0 av: Silent_Hill

16 april 1943 var den schweiziske kemisten Albert Hofmann fullt sysselsatt med att åter undersöka LSD-25, en molekyl han syntetiserade fem år tidigare. Eftersom han hade glömt bort skyddshandskar så lyckades substansen absorberas genom fingertopparna. Helt plötsligt började han känna sig konstig, rastlös och yr. Hofmann valde därför att avbryta arbetsdagen och bege sig hem där han kom in i ett hallucinatoriskt tillstånd. Han hade just upptäckt effekterna av LSD.

LSD-25 blev syntetiskt framställt med lyckat resultat den 16 November 1938 tillsammans med professor Arthur Stoll. Albert Hofmann började studera kemiska ämnen i svampar med parasiter i, som kunde användas i preparat för medicinskt bruk. Han koncentrerade sig framförallt på ämnen som påverkade andning, cirkulation och blodtryck. Även om ämnet orsakat upprymdhet hos de testade djuren var dessa effekter inte tillräckligt för att det skulle vara intressant för vidare forskning, så det lades ner.


Fem år senare började Hofmann att granska de tidigare resultaten av de farmakologiska testerna på LSD och bestämde sig för att undersöka dom stimulerande effekterna i det centrala nervsystemet som angavs i djurförsökena. Vid arbetet på syntesen av ett nytt prov på LSD, abosorberade han av misstag av ämnet i fingertopparna och upptäckte mycket kraftfulla effekter. Följande är Hofmanns egna beskrivning av dom emotionella förändringar som han upplevt som ett resultat:


- Förra fredagen den 16 april 1943, var jag tvungen att avsluta mitt arbete och åka hem efter att jag greps av en egendomlig rastlöshet förenad med en lätt känsla av yrsel. När jag kom hem lade jag mig ner och försjönk i en djup slags berusning, som inte var obehaglig alls. När jag låg där med stängda ögon fick jag en oavbruten ström av fantastiska bilder tillsammans med ett kalejdoskop liknande färgspel. Detta tillstånd klingade gradvis av efter två timmar.


För att förvissa sig om den märkliga upplevelsen verkligen berodde på substansen svalde han en dos på 0,25 milligram, den 19 april 1943. 40 minuter senare blev han yr, fick visuella störningar och hade en stark önskan av att skratta. Han bad sin assistent att ringa en läkare och fortsatte sedan att cykla hem. Det var den märkligaste cykeltur i hans liv för trots att han trampade på pedalerna så upplevde han sig ändå inte röra på sig. Byggnaderna runt omkring honom verkade gäspa och sågs som en porlande bild. När han tillslut lyckades komma hem trodde han att han förlorat förståndet, när en vänlig granne skulle ge honom lite mjölk, uppfattade han henne som en ondskefull häxa. Efter sex timmar avtog effekterna och Hofmann lyckades till slut somna.


Han vaknade nästa dag av att veta att han just upptäckt en ny och kraftfull effekt som förändrar medvetandet. Han visste dock inte vad effekten av hans upptäckt skulle ha på sin karriär för en hel generation och världen.

 

Skriven av Silent_Hill 2013-01-19

Källor;
http://sv.wikipedia.org/wiki/Albert_Hofmann

http://www.thesubstance-themovie.com/about/_first_page_/

Litteratur;
Allt om Vetenskap nr 06/2012


MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Anmäl
2013-02-09 21:32 #1 av: MichaelE

Tanken med LSD var att det skulle användas som lugnande medel för patienter, dock kommer jag inte ihåg ifall det var mot psyk-patienter eller patienter med alkohol i kroppen. Hursomhelst blev resultatet inte alls detsamma som man hade tänkt.

Jag skrev ett arbete om LSD (drogen som får dig att "flyga" fram) för 11 år sedan och det är kul att har kommit fram information sen man skrev arbetet. Detta var nämligen något nytt för mig.

Anmäl
2013-02-10 04:05 #2 av: vallhund

Någon som läst Psykonauterna? Rekommnderas varmt.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2013-02-10 10:21 #3 av: [Olaf]

#2

Psykonauterna ska jag läsa. tack för tipset.

Stanislav Grof kan också vara intressant att känna till i sammanhanget.

Kort ur wikipedia:

Stanislav Grof, född 1931 i Prag, är en tjeckisk psykiater. Han har författat "Människans okända världar". Utforskning av det omedvetna genom LSD-terapi" (originaltitel: "Realms of the Human Unconscious: Observations from LSD Research")


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.