Annons:
Etikettmänniskans-beteenden-och-genetik
Läst 15037 ggr
Silent_Hill
2014-06-20 17:41

Skrattet

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att skratta är en naturlig del för dom allra flesta. Men har du tänkt på hur och varför vi skrattar?

Varför skrattar vi?

Skrattet är en instinkt vi har som finns i syfte av att stärka våra relationer till människor. Vi tenderar att skratta mer när vi är trygga och bekväma med varandra, men är även en reaktion vi använder oss av för att förena oss i en grupp. Ju fler det är som skrattar desto mer tenderar vi att göra detsamma. Vi använder ofta skrattet när vi kommunicerar med varandra och används ofta i slutet på kommentarer snarare än avsiktliga skämt. Det är t.ex 30 gånger mer sannolikare att vi skrattar i sociala situationer än när vi är ensamma. 

Till skillnad från andra primater, som enbart skrattar av glädje, så använder vi skrattet även för att signalera andra känslor som t.ex för att få utlopp för medkänsla eller sorg. Känner vi oss hotade eller om vi befinner oss i en pinsam situation kan vi använda skrattet som en försonlig gest för att minska risken på konfrontation. Det är därför många har en förmåga att skratta när chefen, eller någon annan som har makt över oss, skrattar. Skratt är också ett sätt att utöva makt på för att kontrollera det känslomässiga klimatet i en grupp. Studier visar att chefer använder humor oftare än sina underordnare. 

Hur skrattar vi?

Studien av vår skrattproduktion kallas för Gelotologi.

Det är flera hjärnområden som är inblandade när vi ska producera skratt;

  • Den vänstra sidan av hjärnbarken används till att analysera orden och strukturen av ett skämt.

  • Hjärnans stora frontallob är involverad i emotionella situationer och reaktioner.

  • Den högra hjärnhalvan av hjärnbarken gör en intellektuell analys som krävs så att vi får ett samband av det som sägs och kan förstå ett skämt.

  • Hjärnvågor sprids och bearbetas i nackloben, ett område som innehåller celler för att bearbeta visuella signaler. 

  • Stimulering i pannlobens bark  gör att vi reagerar fysiskt på ett skämt.

När vi skrattar ökar hjärnan produktionen av endorfiner, hormoner och enzymer. Dessutom använder vi oss av 15 olika ansiktsmuskler, vilket leder till att vi förbrukar mer energi. Faktum är att skratta kan vara en träning för hela kroppen! Blodtrycket sänks, och det finns en ökning i  blodflödet och syresättning av blodet, som ytterligare hjälper till att läka. Skratt ger också din diafragma och buk, ben-och ryggmusklerna ett träningspass. Det är därför du ofta känner sig utmattad efter en lång våg av skratt - du har ju just haft ett träningspass!

Även rent psykiskt kan skrattet hjälpa till med. Människor lagrar ofta negativa känslor, som ilska, sorg och rädsla, snarare än att uttrycka dem. Skratt är ett sätt att befria dessa känslor. 

Vad skrattar vi åt?

Vad är det egentligen som påverkar vad vi skrattar åt? Det finns tre olika teorier om det som kan sammafattas med;

  •  När ett skämt börjar så har våra sinnen oftast förutsett vad som kommer att hända och hur det kommer att sluta. Denna förväntan sker i form av logiskt tänkande och påverkas av våra tidigare erfarenheter. När skämtet går i en oväntad riktning måste våra tankar och känslor plötsligt växla om. Vi har nu nya känslor. Med andra ord, vi upplever två uppsättningar oförenliga tankar och känslor samtidigt. Vi upplever detta missförhållande mellan de olika delarna av skämt som humoristiska.

  • När ett skämt fokuserar på en annans misstag, dumhet eller olycka gör att vi känner oss överlägsna och så länge vi känner en viss distans och avskildhet till situationen kan vi skratta åt den. 

  • När vi är spännda, känner oss stressade eller är rädda så kan skrattet hjälpa till så att en psykologisk spänning minskar. Humor kan sålunda exempelvis användas för att underlätta avlastning av spänningen som orsakas av en rädsla.

Varför skrattar vi när vi bli kittlade?

Nej, det beror inte på att vi egentligen tycker det är roligt. Kittlande aktiverar den del av vår hjärna som räknar med smärta. När du kittlar någon stimulerar du faktiskt nervtrådar som orsakar smärta. . Det är därför vi kan börja slå bakut när någon försöker kittla dig. Dessutom är skrattet från att bli kittlad en försvarsmekanism för att signalera undergivenhet och forskarna tror att våra svar på kittlande går tillbaka till människans tidigaste evolution och utveckling av självkännedom.

Detta förklarar också en hel del varför vi inte kan kittla oss själva. Din hjärna är medveten om att det inte finns något behov av att ta fram en reaktion. 

Källor;

http://twice.se/artiklar-10-saker-om-skratt.html#at_pco=smlwn-1.0&at_si=53a4161879a01155&at_ab=per-2&at_pos=0&at_tot=1

http://science.howstuffworks.com/life/laughter.htm

http://illvet.se/fraga-oss/varfor-skrattar-vi-egentligen

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2331500/Researchers-discover-laugh-tickled--answer-funny.html

Källa bilder;

http://www.freedigitalphotos.net/images/Horses_g99-Horse_Laughing_p78542.html

http://all-free-download.com/free-photos/hi_leather_child_lovely_highdefinition_picture_168040.html

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Annons:
Michaela-N
2014-07-16 14:38
#1

Intressant. Kunde inte låta bli att småskratta lite själv av att det finns så mycket att analysera kring något så vardagligt! 😃

Loris M
2015-08-28 19:11
#2

Det är härligt med skratt! Och visst mår vi bra av att skratta. Tydligen spelar det ingen roll om skrattet är äkta eller tillgjort för att det ska ha samma hälsoeffekter. Jag kommer ihåg att det ett tag vad populärt med skrattklubbar och skratterapi. (vet inte om det fortfarande förekommer) Man stod i en ring och skrattade tillsammans och såg lite halvgalen ut. 🤪😃 Det roligaste var ändå kan jag tycka är att man gick på sådana kurser och betalade för att någon ska säga hur man skrattar?! Alla vet liksom hur man gör. 🤔 Har aldrig varit med på något sådant och det kan hända att de får uppleva något annat spännande så de tycker är värt att betala för. Men det känns ändå lite lustigt tycker jag.

Magi-cat
2015-08-29 08:29
#3

#2 Jag har inte heller varit på skrattklubb. 🤓 Men kanske är det så illa att många inte har några att skratta tillsammans med? 😐Eller är rädda att "flamsa"? 😕

Tillsammans med barn får man lätt till skratt, men vuxna glömmer konsten. 

Det sägs att vi på en arbetsplats skrattar i genomsnitt 5 ggr per dag. På många säkert mycket mindre. Om skrattets funktion är som socialt kitt och/eller att lösa spänningar behövs det mer skratt…

Läste också att barn skrattar 400 ggr/dag….

En skrattanalys:😃

http://gladjetempen.se/gladjerapporten.pdf


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Loris M
2015-08-29 09:06
#4

#3 Man kan ju alltid sitta och skratta själv.  😉

Där ser man! Man har gjort analyser, skrivit rapporter och det finns tydligen skrattspecialister. Och här sitter jag och skrattar åt skrattklubbar. (☺️) Läste igenom rapporten och 6% skrattar aldrig på jobbet. 😕 Det kan inte vara roligt att jobba på sådana arbetsplatser. Trivsel på jobbet och hur mycket vi skrattar hänger ihop så klart. 

Pratade med en kollega häromdagen om just hur roligt vi har på jobbet och hur viktigt det är att kunna fika och skratta tillsammans. Även om jobbet är tufft och krävande så känns det ändå lättare när man trivs på jobbet.

Upp till toppen
Annons: