Annons:
Etikettrymden
Läst 8651 ggr
Silent_Hill
3/15/13, 9:57 PM

Framtidsprojekt; Rymden

Den kommersiella marknaden för rymden ökar och fler privata rymdföretag är i full färd med sina nya projekt som kan bli en verklighet i framtiden.

Resor till Månen
I början av 2010 bildade Alan Stern, som tidigare jobbat med NASAS vetenskapliga uppdrag, en studiegrupp som hade som uppdrag att utvärdera möjligheten att kommersiellt skicka människor till månen. Resultatet blev att det var klart möjligt att genomföra. Därefter bildades Golden Spike för att driva sina ambitioner framåt tillsammans med Gerry Griffin som är f.d chef för Johnson Space Center. I styrelsen sitter även en mängd av NASAS ingenjörer, astronauter och chefer. 

Under de två senaste åren så har man byggt upp en affärsmodell och genomfört tekniska studier av månens struktur som dessutom fortfarande pågår. 

Att skicka upp den första besättningen till månens yta kommer att kosta mellan 7-8 miljader dollar vilket kommer att finanseras av försäljningsintäkter, mediarättigheter och avtal. Genom att återvinna teknik såsom bärraketer och redan existerande infrastruktur så kommer det dock hjälpa till att hålla kostnaderna nere. Dessutom kommer de faktiska utvecklingskostnaderna för att bygga hårdvaran till expeditionerna redan betalas av hårdvarans moderbolag.

Det som kommer att göras är att konstrurera en månlandare och rymddräkter. För att få hjälp med dom så har Golden Spike inlett ett samarbete med både stora och små organisationer och företag inom rymdbranschen. 

Rymdkapslar är under utveckling som kommer att anpassas efter företagets ändamål. 

Den övergripande planen kommer med stor sannolikhet att förfinas i takt med att företaget rör sig framåt. För närvarande är företaget endast vid startskottet av sina planer vilket tillåter dom att göra stora förbättringar framöver. 

Golden Spike siktar på att den första av tre provflygningar kommer att ske preliminärt år 2017 och hoppas att man kommer att kunna göra sin debut på månens yta år 2020. 

Expeditonen kommer att delas in i två delar där den första uppskjutningen placerar en månlandare i omloppsbanan därefter kommer besättningen på två man i en rymdkapsel. När rymdkapseln placerats vid månlandaren kan de sedan bege sig ned till månen.
Företaget bedömer att dom har en marknad för 15-25 kunder mellan 2020 och 2030. 

Denna nyhet har väckt både spänning och skepticism i samhället, även Golden Spike har betonat att de är ett nystartat företag och sina ambitioner för närvarande betecknas som en vision, men kommer att jobba ytterligare på att tjäna pengar och få in ett stort deltagande och engagemang i sina expeditioner. 

Detta är såklart något som inte den vanliga inkomstagaren kommer ha råd med utan riktar sig till företag med kommersiella intressen, rika privatpersoner och man hoppas även att andra länder kommer vilja vara delaktig att utforska månen för att göra vetenskapliga upptäckter men också som nationell prestige. 

En biljett kommer att kosta 800 miljoner dollar per person. Åker man dock med den första expeditionen får man dock ett rabatterat pris på 700 miljoner dollar.

Uppblåsbar rymdstation
I Januari 2013 tillkännagav NASA och Bigelow Aerospace sitt samarbete med varandra. Genom ett avtal på 17.800 tusen dollar som Aerospace förvärvat från NASA ska dom ersätta modulerna vid den internationella rymdstationen med  rymdmoduler som är uppblåsbara.  NASAS främsta mål är att se hur tekniken fungerar och kommer att testa modulernas kapacitet under två års tid. Bland annat ska man se hur modulen står emot hetta och partiklar som den kan råka ut för. Om allt går som planerat kan det leda till nya möjligheter för den fortsatta utforskningen av rymden och kan övervägas för andra långsiktiga uppdrag. 

Modulen är jämförbar med en ballong och ska lanseras ouppblåst till stationen och med hjälp av stationens robotarmar ska den sedan blåsas upp med tryckluft genom en luftsluss som den är ansluten till och aktiveras av rymdstationens besättning. 

Modulens stora fördel är att den är lätt och därmed mycket billigare att starta än en stel modul som väger mycket mer. 

Hittills har Bigelow preliminära överrenskommelser med företag och rymdorganisationer i sju länder och hoppas på fler om modulen blir framgångsrik. NASA kan också bli en återkommande kund.

Man hoppas på sikt att detta kan leda till en permanent bas på månen, men det finns även planer på ett rymdhotell. Tanken finns att man ska erbjuda nationer en rymdstation för utbildning, forskning och utveckling. 

Parallellt arbetas det med en prototyp som är en större variant av den uppblåsbara modulen och som kan bli ett hem för astronauter. 

Modulen ska packas i en tub och skjutas upp till rymdstationen år 2015. 

Hissen till rymden
I årtionden har forskare från USA, Europa och Japan seriöst arbetat med idén att skapa en rymdhiss och om det japanska byggföretagets ambitioner förverkligas kan människor glida upp i rymden med högteknologiska hissar år 2050. 

Visionen är att en kabel skulle sträckas från en rymdhamn på jordens yta som når 100.000 kilometer ut i rymden. Företaget planerar att använda kolnanorör, som är 20 gånger starkare än stål, för att producera de kablar som krävs för hissen. Det är också tänkt att långtgående laserstrålar ska producera energin för att få hissen att åka upp och ner. Det är dock en teknik som ännu inte är färdigutvecklad. 

En fördel med hissen är att det skulle bli billigare att frakta saker upp och ner till rymden istället för att använda raketer, som är extremt dyra och inte särskilt effektiva. Hissen kan också ge nya möjligheter att utnyttja rymdens resurser. Forskare har länge funderat på att få energi från solen med hjälp av paneler i rymden och med hissen skulle det vara lönsamt. Det kommer också att bli billigare att underhålla satelliter. 

Det svåra med det hela blir att utveckla kolfibernanoröret i sådan storlek så att det kan bilda en 100.000 kilometer lång kabel. Därefter måste den testas i praktiken innan den kan hantera en hiss. Ett exempel att testa den på är genom framtidens byggnader eller broar som ska byggas. 

Hissen kommer att kunna ta emot 30 personer och färdas med en hastighet på 200km/tim. Priset att bygga denna skapelse ligger på minst 10 miljarder dollar och kommer att ta 10-15 år att bygga. 

KÄLLOR

http://www.nasaspaceflight.com/2012/12/golden-spike-phase-a-commercial-lunar-landing-missions/

http://articles.orlandosentinel.com/2013-01-15/news/os-bigelow-nasa-space-station-20130115_1_bigelow-aerospace-module-station-astronauts

http://www.bigelowaerospace.com/history-expandable-spacecraft.php

http://www.popsci.com/technology/article/2012-02/japanese-construction-company-wants-space-elevator-built-2050

http://www.space.com/14656-japanese-space-elevator-2050-proposal.html

http://guardianlv.com/2013/01/nasa-bigelows-creation-of-a-moon-base-may-become-reality/

Litteratur;
Illustrerad vetenskap nr 5/2013
Allt om vetenskap nr3/2013

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Annons:
Magi-cat
3/16/13, 3:13 PM
#1

Intressant artikel!

Stora slantar det handlar om…….

Tänkte på en sak med den här uppblåsbara rymdstationen:

Bland annat ska man se hur modulen står emot hetta och partiklar som den kan råka ut för. 

Vet du hur det är tänkt att fixa motstånd till de där partiklarna? Låter som lite riskfyllt med "ballongen" annars….


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Silent_Hill
3/16/13, 5:26 PM
#2

#1 Vad jag förstått ska modulen bestå av bland annat ett kevlar liknande material som ska vara särskilt motståndskraftiga mot höga temperaturer, små meteorider och partiklar, som ska göra att partiklarna splittras när den träffar och därmed förlorar mycket av sin energi.

MVH Silent_Hill
Sajtvärd på Vetenskap & Bröllop
Medarbetare på Wicca

Upp till toppen
Annons: